4211 Контролер-касир

На базі повної загальної середньої освіти (11 кл)

  • Професія

    4211 Контролер-касир

  • Кваліфікація

    2,3 категорія

Строк навчання

1,5 роки


Буде знати:

  • порядок  виконання касових операцій; 

  • правила розрахунку  із  споживачами; 

  • порядок  одержання,  зберігання   та видавання  коштів; 

  • ознаки  платоспроможності  державних  грошових знаків; 

  • асортимент та роздрібні ціни на товари,  що є у  продажу;

  • правила  продажу  продовольчих  (непродовольчих) товарів; 

  • правила експлуатації сучасних видів ЕККА; 

  • правила і норми охорони  праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Буде вміти:

  • перевіряти  справність   електронного контрольно-касового   апарату,  

  • заправляти   контрольну  і  чекову стрічки,  

  • записувати показання лічильників, 

  • переводити нумератор  на нулі, 

  • встановлювати  дататор, 

  • одержувати  розмінну монету в кількості, необхідній для розрахунку із споживачами,  і розміщувати її в касовій шухляді.

  • вести розрахунки із споживачами за товари,  вироби та послуги,

  • підраховувати вартість покупки,

  • отримувати гроші,

  • пробивати чек,

  • видати здачу.

  • повертати гроші за  невикористаний  чек. 

  • усувати  дрібні  неполадки електронного контрольно-касового апарату. 

  • підраховувати гроші і здавати їх в установленому порядку, 

  • звіряти суми реалізації з  показаннями касових лічильників

4211 Контролер-касир повинен:

  • раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;

  • додержуватись норм технологічного процесу;

  • не допускати браку в роботі;

  • знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

  • використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

  • знати інформаційні технології

Сфера професійного використання випускника:

Торгівля продовольчими та непродовольчими товарами (за видами). Підприємства сфери послуг. Ресторанний та готельний бізнес.

Повернутися до розділу