5122 Кухар

На базі повної загальної середньої освіти (11 кл)

  • 5122 Кухар
  • 5122 Кухар
  • 5122 Кухар
  • 5122 Кухар
  • 5122 Кухар
  • 5122 Кухар
  • 5122 Кухар
  • Професія

    5122 Кухар

  • Кваліфікація

    3,4 розряд

Строк навчання

1,5 роки

Україна славиться своєю національною кухнею, яка створюється протягом сторіч, багата на традиції, вирізняється розматтям страв та їх високим смаковим й поживними властивостями. Училище готує фахіців "Кухар" 3-4 розряду з обов'язковим працевлаштуванням на підпріємства міста. 

Буде знати:

  • кулінарне призначення риби, морепродуктів, м'яса, м'ясопродуктів, домашньої птиці та кролів, властивість цих продуктів;
  • вимоги до якості, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності, терміни та умови їх зберігання;
  • порядок обробки риб осетрових порід, морепродуктів;
  • ознаки та органолептичні методи визначення доброякісності риб осетрових порід;
  • правила виготовлення натуральних напівфабрикатів і січеної маси з риби, яловичини, свинини, баранини;
  • рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів, що потребують основної, комбінованої та допоміжної теплової обробки; вимоги до їх якості, терміни та умови їх зберігання, відпуску;
  • рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів української кухні, оформлення та реалізацію готових страв і кулінарних виробів;
  • вплив кислот, солей та жорсткої води на тривалість теплової обробки продуктів;
  • характеристику різних видів столового посуду, правила підбору посуду та подачі різних груп страв;
  • правила організації раціонального та безпечного харчування;
  • правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; технічні вимоги безпеки праці;
  • правила та норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни;
  • правила користування нормативно-технологічними документами.

Буде вміти:

  • Виготовляти та порціонувати напівфабрикати з риби, яловичини, свинини, баранини.

  • Здійснювати підготовку риби осетрових порід до теплової обробки.

  • Готувати птицю для варіння та смаження.

  • Виготовляти холодні страви та закуски: салати овочеві, з м’ясом, вінегрети, рибу під маринадом, холодці тощо.

  • Готувати різні види пасерування та соусів на бульйонах, молоці, сметані.

  • Готувати другі страви з м’яса, риби, овочів, круп у вареному, тушкованому, запеченому, смаженому вигляді (м'ясо відварне, рибу відварну, смажену, парову, овочі фаршировані, запіканки з овочів, круп, молочні страви тощо).

  • Готувати гарячі та холодні напої, солодкі страви.

  • Готувати прісне здобне, дріжджове тісто, формувати та випікати з нього вироби.

  • Видавати виготовлені страви.

5122 Кухар повинен:

  • раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;
  • дотримуватись норм технологічного процесу;
  • не допускати браку в роботі;
  • знати та виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
  • використовувати в разі необхідності засоби попередження та усунення природних і небезпечних негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
  • знати інформаційні технології.

Сфера професійного використання випускника:

Діяльність: ресторанів, барів, їдалень та послуги з постачання готової їжі

Повернутися до розділу